Minkštos mielinės bandelės su šonine

2025-01-30 Autorius SkanusReceptai.lt

Minkštos mielinės bandelės su šonine
Mielinės bandelės su šonine – tai klasikinis užkandis, kuris puikiai tinka tiek pusryčiams, tiek lengvam pietų ar vakarienės patiekalui. Jos ypatingai populiarios tarp tų, kurie mėgsta naminius kepinius ir sotesnį maistą. Minkšta, puri tešla, pagardinta šoninės traškumu ir aromatingu skoniu, paverčia šias bandeles puikiu pasirinkimu bet kokiai progai. Jas galite patiekti vienas arba su sviestu, sūriu, varške ar kitais mėgstamais priedais.

Bandelės yra gana paprastos paruošti ir nereikalauja specialių įgūdžių. Užtruksite tik kelias minutes tešlai sumaišyti, o kol ji kyla, galite užsiimti kitais darbais. Kepant namuose, galėsite būti tikri dėl ingredientų kokybės ir sveikesnio pasirinkimo.

Galimos ingredientų alternatyvos

Jeigu neturite kai kurių ingredientų arba norite šiek tiek pakeisti receptą, galite naudoti šias alternatyvas:

  • Mielės: Jei neturite šlapių mielių (60 g), galite pakeisti sausomis mielėmis (apie 20 g, arba 2 pakeliai po 7 g).
  • Pienas: Vietoje karvės pieno galite naudoti augalinį (avižų, migdolų, kokosų ar sojų).
  • Šoninė: Galima keisti rūkytu kumpiu, dešra ar net smulkintais pievagrybiais vegetariniam variantui.
  • Aliejus: Naudokite saulėgrąžų, rapsų arba alyvuogių aliejų, priklausomai nuo skonio preferencijų.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Norėdami, kad bandelės būtų dar minkštesnės, galite tešlai įdėti 1 šaukštą sviesto.
  • Jei norite traškesnės plutelės, prieš kepimą bandeles patepkite plakto kiaušinio mišiniu.
  • Bandeles galite apibarstyti sūriu, sezamo ar aguonų sėklomis dėl papildomo skonio.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: ~3500 kcal (priklausomai nuo naudojamų ingredientų) 
  • Vienos bandelės kalorijų kiekis (priklausomai nuo dydžio): ~230–290 kcal 

Ingredientai

    ~12-15 bandelių:
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Pienas (šilto): 400 ml
    • Šlapios mielės: 60 g
    • Cukrus: 5 šaukštai
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
    • Kepimo milteliai: 1 arbatinis šaukštelis
    • Aliejus: 6 šaukštai
    • Miltai: 800–900 g
    • Šoninė: 150–200 g

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos paruošimas: Į didelį dubenį įmuškite kiaušinius ir gerai išplakite su cukrumi bei druska.
  2. 2. Supilkite šiltą pieną, įpilkite aliejaus ir suberkite mieles. Viską išmaišykite, kol mielės visiškai ištirps.
  3. 3. Po truputį suberkite miltus ir kepimo miltelius, maišydami tešlą, kol ji taps minkšta ir nelipni.
  4. 4. Tešlos minkymas ir kildinimas: Išminkykite tešlą apie 5–10 minučių, kol ji taps elastinga ir lygi.
  5. 5. Uždengę dubenį maistine plėvele, dėkite tešlą į šaldytuvą kildinti 2 valandas.
  6. 6. Bandelės formavimas: Pakilusią tešlą išverskite ant miltais pabarstyto paviršiaus ir lengvai perminkykite.
  7. 7. Iškočiokite tešlą į stačiakampį ir supjaustykite mažais kvadratais arba suformuokite nedidelius rutuliukus.
  8. 8. Smulkiai supjaustykite šoninę ir uždėkite ant kiekvienos bandelės.
  9. 9. Bandelės kepimas: Paruoštas bandeles sudėkite į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
  10. 10. Palikite jas 15–20 minučių kambario temperatūroje, kad dar kartą pakiltų.
  11. 11. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol bandelės taps auksinės spalvos.
  12. 12. Patiekimas: Iškepusias bandeles ištraukite iš orkaitės ir palikite 10 minučių atvėsti.
  13. 13. Patiekite šiltas arba atvėsusias, mėgaukitės su sviestu, sūriu ar kitais priedais.
  14. 14. Santrauka: Mielinės bandelės su šonine yra puikus pasirinkimas visiems, kas mėgsta minkštus ir sultingus kepinius su sūrių skonio užuominomis. Jas lengva pagaminti, o ingredientus galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį. Dėl ilgai kildinamos tešlos jos tampa ypatingai minkštos, o šoninė suteikia malonaus aromato ir skonio.
  15. 15. Išbandykite šį receptą ir leiskitės į naminių kepinių pasaulį – kvapas, pasklidęs namuose, tikrai atpirks visas pastangas!
Minkštos mielinės bandelės su šonine
Baltymingi varškės beigeliai be mielių
(1)