Moliūgų humusas su avinžirniais

2025-01-21 Autorius SkanusReceptai.lt

Moliūgų humusas su avinžirniais
Moliūgų humusas – tai gardi ir maistinga užtepėlė, puikiai tinkanti tiek kasdieniams užkandžiams, tiek šventiniam stalui. Šis Artimųjų Rytų patiekalas, praturtintas moliūgo skoniu, suteikia naujų spalvų tradiciniam humusui. Be to, jame gausu baltymų, skaidulų ir vitaminų, todėl tai ne tik skanu, bet ir naudinga sveikatai.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Avinžirniai: vietoje konservuotų galite naudoti išvirtus sausus avinžirnius.
  • Tahini (sezamų pasta): jei neturite tahini, galite naudoti žemės riešutų sviestą arba visai nenaudoti.
  • Alyvuogių aliejus: galima pakeisti rapsų arba saulėgrąžų aliejumi.
  • Citrinos sultys: jas galima pakeisti laimo sultimis arba obuolių actu.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Norint intensyvesnio skonio, moliūgą galite kepti orkaitėje iki karamelizacijos.
  • Jei humusas per tirštas, įpilkite šiek tiek vandens arba avinžirnių sūrymo, kad pasiektumėte norimą konsistenciją.
  • Patiekdami galite pabarstyti humusą skrudintomis moliūgų sėklomis, sezamo sėklomis ar juodųjų kmynų sėklomis.

Kalorijos:

  • Viso patiekalo kaloringumas: 1853 kcal
  • Vienos porcijos kaloringumas (jei padalinsite į 8 porcijas): apie 232 kcal

Ingredientai

    • Moliūgas (Hokaido): ½ vidutinio
    • Avinžirniai konservuoti: 400 g
    • Tahini (sezamų pasta): 1 valgomasis šaukštas
    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai
    • Česnakas: 1 skiltelė
    • Kmynai: pagal skonį
    • Pipirai: pagal skonį
    • Druska: pagal skonį
    Papildomai: 
    • moliūgų sėklos, sezamo sėklos, juodųjų kmynų sėklos patiekimui (pasirinktinai)

    Recepto paruošimas

  1. 1. Moliūgą nuplaukite ir supjaustykite kubeliais arba juostelėmis.
  2. 2. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir sudėkite moliūgo gabalėlius. Kepkite apie 30 minučių, kol moliūgas suminkštės.
  3. 3. Tuo tarpu avinžirnius nusausinkite ir nuplaukite po šaltu vandeniu.
  4. 4. Į virtuvinį kombainą arba trintuvą sudėkite keptą moliūgą, avinžirnius, tahini, alyvuogių aliejų, susmulkintą česnaką, kmynus, pipirus ir druską.
  5. 5. Viską sutrinkite iki vientisos masės. Jei masė per tiršta, įpilkite šiek tiek vandens arba avinžirnių sūrymo, kad pasiektumėte norimą konsistenciją.
  6. 6. Paragaukite ir, jei reikia, papildomai pagardinkite prieskoniais.
  7. 7. Patiekdami humusą, galite pabarstyti moliūgų sėklomis, sezamo sėklomis ar juodųjų kmynų sėklomis.
  8. 8. Santrauka: Moliūgų humusas – tai skanus ir sveikas užkandis, praturtinantis tradicinį humusą rudenišku moliūgo skoniu. Lengvai pagaminamas, jis puikiai tiks tiek kasdieniam vartojimui, tiek ypatingoms progoms. Be to, šis patiekalas yra maistingas ir suteikia organizmui reikalingų medžiagų.