Obuolių pyragas "Elzasas"

2025-01-27 Autorius SkanusReceptai.lt

Obuolių pyragas "Elzasas"
Obuolių pyragas „Elzasas“ – tai klasikinis desertas, kurio išskirtinis skonis ir aromatas sužavi nuo pirmo kąsnio. Saldžiai kvapnios obuolių skiltelės, subtiliai apsuptos minkštos tešlos ir kremiško įdaro, suteikia šiam pyragui nepaprasto žavesio. Jis puikiai tinka tiek kasdieniam stalui, tiek šventiniams renginiams. Be to, šis receptas yra lengvai pagaminamas, net jei esate virtuvės naujokas!

Galimos ingredientų alternatyvos

  1. Kvietiniai miltai (200 g): galite naudoti viso grūdo arba migdolų miltus, kad pyragas būtų dar sveikesnis.
  2. Cukrus (100 g): keiskite ruduoju cukrumi, kokosų cukrumi ar medumi, jei norite natūralios saldiklio alternatyvos.
  3. Alyvuogių aliejus (100 g): vietoj jo galite naudoti sviestą arba kokosų aliejų.
  4. Grietinėlė (125 g): galite pakeisti augaliniu pienu, pvz., avižų arba migdolų pienu, sumaišytu su trupučiu krakmolo.
  5. Obuoliai (750 g): jei neturite obuolių, naudokite kriaušes ar persikus.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Obuolius rinkitės saldesnius, pvz., „Golden Delicious“ ar „Fuji“, kad sumažintumėte pridėtinio cukraus kiekį.
  • Pyragą galite papildyti cinamono, muskato riešuto ar vanilės ekstraktu, kad jis taptų dar aromatingesnis.
  • Jei norite didesnio įdaro sluoksnio, galite padidinti grietinėlės ir kiaušinių kiekį 50%.

Kalorijos

  • Visame pyrage: apie 2200 kcal
  • Vienoje porcijoje: apie 220-275 kcal (priklauso nuo porcijos dydžio)

Ingredientai

    Tešlai:
    • Kvietiniai miltai: 200 g
    • Cukrus: 100 g
    • Alyvuogių aliejus: 100 g
    • Kepimo milteliai: 1 a.š.
    • Kiaušiniai: 3 vnt.
    • Druska: trupūtis
    Įdaro sluoksniui:
    • Obuoliai: 750 g
    • Grietinėlė: 125 g
    • Cukrus: 100 g
    • Kiaušiniai: 3 vnt.

    Recepto paruošimas

  1. 1. Paruošiame tešlą: Dubenyje išplakite kiaušinius su žiupsneliu druskos ir cukrumi, kol masė taps puri ir šviesi.
  2. 2. Po truputį supilkite alyvuogių aliejų, maišydami tolygiai.
  3. 3. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir pamažu sieteliu suberkite į tešlą. Maišykite, kol tešla taps vienalytė.
  4. 4. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą, išteptą aliejumi ar išklotą kepimo popieriumi.
  5. 5. Paruošiame obuolius: Obuolius nulupkite, išpjaustykite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.
  6. 6. Sudėkite obuolių skilteles ant tešlos, tvarkingai išdėstydami jas spirale ar sluoksniais.
  7. 7. Pradinis kepimas: Pyragą kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje apie 20 minučių, kol viršus pradės lengvai ruduoti.
  8. 8. Paruošiame įdarą: Kol pyragas kepa, dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi ir grietinėle, kol masė taps vientisa.
  9. 9. Baigiamasis kepimas: Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės ir tolygiai supilkite paruoštą įdarą ant obuolių.
  10. 10. Pyragą kepkite dar 35 minutes toje pačioje temperatūroje, kol įdaras taps auksinės spalvos ir sutvirtės.
  11. 11. Atvėsimas ir patiekimas: Iškepus pyragui, leiskite jam atvėsti formoje bent 15 minučių.
  12. 12. Išimkite pyragą iš formos ir patiekite kambario temperatūroje arba lengvai pašildytą. Skanaus!
  13. 13. Santrauka: Obuolių pyragas „Elzasas“ yra tobulas pasirinkimas norint nustebinti svečius ar palepinti save. Paprasti ingredientai, įspūdingas skonis ir kvapnus aromatas – šis pyragas neabejotinai taps vienu mėgstamiausių jūsų virtuvėje. Eksperimentuokite su ingredientais, papildykite savo prieskoniais ir atraskite vis naujus šio klasikinio deserto variantus!