Šakšuka su konservuotais pomidorais ir feta sūriu

2025-01-25 Autorius SkanusReceptai.lt

Šakšuka su konservuotais pomidorais ir feta sūriu
Šakšuka – tai tradicinis Artimųjų Rytų patiekalas, kuris pastaraisiais metais sulaukė didelio populiarumo visame pasaulyje, įskaitant ir Lietuvą. Šis patiekalas, kurio pavadinimas kilęs iš arabų kalbos ir reiškia "mišinys", yra puikus pasirinkimas tiek sotiems pusryčiams, tiek lengvai vakarienei. Šakšuka su konservuotais pomidorais ir feta sūriu – tai gardus ir maistingas patiekalas, kuriame dera švelniai virti kiaušiniai, aromatingas pomidorų padažas ir sūrumo suteikiantis feta sūris.

Galimos ingredientų alternatyvos

  • Konservuoti pomidorai: Jei neturite konservuotų pomidorų, galite naudoti šviežius pomidorus, prieš tai juos nulupę ir smulkiai supjaustę. Taip pat tinka pomidorų tyrė ar smulkinti pomidorai savo sultyse.
  • Feta sūris: Vietoj feta sūrio galite naudoti ožkos sūrį arba minkštą varškės sūrį.
  • Paprika: Jei neturite raudonosios paprikos, galite naudoti geltonąją ar žaliąją papriką.
  • Prieskoniai: Be kumino, galite pridėti maltos kalendros, rūkytos paprikos ar net šiek tiek cinamono, kad suteiktumėte patiekalui papildomo skonio.

Patiekalo gaminimo patarimai

  • Kepimo indas: Šakšukai geriausia naudoti keptuvę su storu dugnu, kuri tolygiai paskirsto šilumą. Jei turite keptuvę, kurią galima dėti į orkaitę, tai bus privalumas, nes galėsite užbaigti patiekalo gaminimą orkaitėje.
  • Kiaušinių kepimas: Norint, kad kiaušinių tryniai liktų skysti, stebėkite kepimo laiką. Jei norite kietesnių trynių, kepkite šiek tiek ilgiau.
  • Papildomi ingredientai: Šakšuką galite praturtinti pridėdami tokių ingredientų kaip špinatai, avinžirniai ar net dešrelės. Tai suteiks patiekalui naujų skonių ir tekstūrų.

Kalorijos

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 1200 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje (1/4 patiekalo): apie 300 kcal 

Ingredientai

    • Alyvuogių aliejus: 2 šaukštai
    • Svogūnas: 1 vidutinio dydžio, smulkiai pjaustytas
    • Raudonoji paprika: 1, supjaustyta juostelėmis
    • Česnakas: 2 skiltelės, smulkiai pjaustytos
    • Malto kumino: 1 arbatinis šaukštelis
    • Konservuoti smulkinti pomidorai: 400 g
    • Druska: pagal skonį
    • Malti juodieji pipirai: pagal skonį
    • Kiaušiniai: 4
    • Feta sūris: 100 g, sutrupintas
    • Šviežios petražolės arba kalendros: saujelė, smulkiai pjaustytos 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės ugnies. Leiskite aliejui įkaisti, kol jis taps lengvai blizgus.
  2. 2. Sudėkite smulkintą svogūną į keptuvę ir kepkite, retkarčiais pamaišydami, kol jis taps minkštas ir šiek tiek paruduos – tai trunka apie 4–5 minutes.
  3. 3. Pridėkite supjaustytą raudonąją papriką. Kepkite dar 5–7 minutes, kol paprika suminkštės ir taps kvapni.
  4. 4. Suberkite smulkintą česnaką ir maltą kuminą. Maišykite nuolat, kol prieskoniai išskleis aromatą, apie 1 minutę.
  5. 5. Supilkite konservuotus pomidorus į keptuvę. Gerai išmaišykite, kad visi ingredientai susimaišytų. Pagardinkite druska ir pipirais pagal savo skonį.
  6. 6. Sumažinkite ugnį iki mažos ir palikite padažą troškintis 10–12 minučių, kol jis taps tirštesnis ir aromatingesnis.
  7. 7. Kai padažas paruoštas, mentele padarykite keturias duobutes. Atsargiai į kiekvieną duobutę įmuškite po kiaušinį, stengdamiesi nepažeisti trynių.
  8. 8. Ant viršaus suberkite sutrupintą feta sūrį, paskirstydami jį tolygiai po keptuvę.
  9. 9. Uždenkite keptuvę dangčiu ir leiskite kiaušiniams troškintis garuose. Stebėkite kiaušinius – norint skystų trynių, užtruksite apie 5 minutes, o kietesniems tryniams prireiks 7–9 minučių.
  10. 10. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir pabarstykite patiekalą smulkintomis petražolėmis arba kalendromis.
  11. 11. Patiekite šiltą kartu su šviežia duona ar skrebučiais.
Šakšuka su konservuotais pomidorais ir feta sūriu
Šakšuka su konservuotais pomidorais ir feta sūriu