Totoriški, kaimiški kibinai su kiaulienos sprandine ir svogūnais

2025-01-26 Autorius SkanusReceptai.lt

Totoriški, kaimiški kibinai su kiaulienos sprandine ir svogūnais
Kibinai – tai tradicinis totorių patiekalas, kuris per šimtmečius tapo neatsiejama Lietuvos kulinarinio paveldo dalimi. Šie gardūs pyragėliai su sultingu mėsos įdaru yra mėgstami tiek kasdieniams pietums, tiek šventiniam stalui. Kibinų tešla yra trapi ir lengva, o įdaras – aromatingas ir sotus. Šiame recepte siūlome išbandyti kaimiškus kibinus su kiaulienos sprandine ir svogūnais, kurie nustebins savo skoniu ir paprastu paruošimu.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Kiaulienos sprandinė: Jei norite liesesnio varianto, galite naudoti vištienos šlaunelių mėsą arba jautienos mentę. Taip pat tinka aviena ar kalakutiena.
  • Grietinė: Vietoj grietinės tešlai galite naudoti graikišką jogurtą arba kefyrą.
  • Sviestas: Sviestą galima pakeisti margarinu arba augaliniu aliejumi, tačiau tai gali šiek tiek pakeisti tešlos skonį ir tekstūrą.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Tešlą rekomenduojama laikyti šaldytuve bent valandą – tai padės jai tapti elastingesnei ir lengviau kočiojamai.
  • Mėsos įdarą galite paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve per naktį – tai leis skoniams geriau susimaišyti.
  • Kibinus formuodami, stenkite užspausti kraštus tvirtai, kad kepant jie neatsidarytų ir išlaikytų savo formą.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 4500 kcal
  • Kalorijos viename kibine (jei iš viso gaunasi 12 kibinų): apie 375 kcal 

Ingredientai

    12 kibinų:
    • Miltai: 500 g
    • Grietinė: 400 g
    • Sviestas: 100 g
    • Druska: 1 arbatinis šaukštelis
    • Kiaulienos sprandinė: 500 g
    • Svogūnai: 2 vidutinio dydžio
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Krapai: 1 ryšulėlis
    • Petražolės: 1 ryšulėlis
    • Kiaušinis: 1 vnt. (tešlai)
    • Kiaušinis: 1 vnt. (paviršiui patepti) 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Tešlos paruošimas: Miltus suberkite į dubenį ir įmaišykite druską.
  2. 2. Į miltų mišinį įdėkite šaltą sviestą, trinkite pirštais, kol susidarys trupiniai.
  3. 3. Sumaišykite grietinę su kiaušiniu ir supilkite į miltų mišinį. Minkykite tešlą, kol ji taps vientisa.
  4. 4. Suvyniokite tešlą į plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 1 valandai.
  5. 5. Įdaro paruošimas: Kiaulieną supjaustykite mažais gabaliukais, svogūnus smulkiai supjaustykite.
  6. 6. Sumaišykite mėsą, svogūnus, krapus, petražoles, druską ir pipirus.
  7. 7. Kibinų formavimas: Tešlą padalykite į 12 dalių ir iškočiokite apskritimus.
  8. 8. Į kiekvieną apskritimą dėkite šaukštą įdaro. Sulenkite ir užspauskite kraštus.
  9. 9. Kepimas: Kibinus dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Patepkite kiaušinio plakiniu.
  10. 10. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių, kol gražiai paruduos.
  11. 11. Santrauka: Šis tradicinis totorių kibinų receptas puikiai tinka šeimos pietums ar vakarienei. Naudodami kiaulienos sprandinę ir svogūnus, sukuriate aromatingą ir sotų įdarą, o trapi tešla užtikrina ypatingą tekstūrą. Puikiai pritaikomas pagal jūsų norus, nes galima keisti ingredientus pagal skonį!
Totoriški, kaimiški kibinai su kiaulienos sprandine ir svogūnais
Totoriški, kaimiški kibinai su kiaulienos sprandine ir svogūnais
Kepti kiaulienos šašlykai, kamado tipo grilyje
(1)