Purus kugelis su vištiena, keptas karšto oro gruzdintuvėje

2025-01-25 Autorius SkanusReceptai.lt

Purus kugelis su vištiena, keptas karšto oro gruzdintuvėje
Šiandien norime pasidalinti ypatingu receptu – puriu kugeliu su vištiena, keptu karšto oro gruzdintuvėje. Šis tradicinis lietuviškas patiekalas, dažnai vadinamas bulvių plokštainiu, įgauna naują skonį ir tekstūrą, kai yra ruošiamas šiuolaikišku būdu. Karšto oro gruzdintuvė leidžia išgauti traškią plutelę, išlaikant viduje esantį kugelį minkštą ir sultingą. Tai puikus pasirinkimas tiek šeimos pietums, tiek ypatingoms progoms, kai norisi nustebinti artimuosius tradiciniu, tačiau šiuolaikiškai pateiktu patiekalu.

Galimos ingredientų alternatyvos:

  • Bulvės: Jei norite šiek tiek kitokio skonio, dalį bulvių galite pakeisti saldžiosiomis bulvėmis.
  • Vištiena: Vietoje vištienos filė galite naudoti vištienos šlauneles ar blauzdeles, kurios suteiks patiekalui daugiau sultingumo.
  • Pienas: Jei netoleruojate laktozės arba norite augalinės kilmės alternatyvos, naudokite migdolų, avižų ar sojų pieną.
  • Svogūnai: Norint švelnesnio skonio, vietoje įprastų svogūnų galite naudoti porus.

Patiekalo gaminimo patarimai:

  • Bulvių tarkavimas: Kad išvengtumėte bulvių patamsėjimo, tarkuotas bulves laikykite šaltame vandenyje, o prieš naudojimą gerai nusausinkite.
  • Prieskoniai: Be druskos ir pipirų, galite pridėti šiek tiek muskato riešuto ar kmynų, kurie suteiks patiekalui papildomo aromato.
  • Kepimo forma: Naudokite silikoninę kepimo formą, pritaikytą karšto oro gruzdintuvei, kad kugelis nepriliptų ir lengvai išsiimtų.

Kalorijos:

  • Bendras kalorijų kiekis: apie 2500 kcal
  • Kalorijos vienoje porcijoje (iš 6): apie 417 kcal 

Ingredientai

    • Bulvės: 2 kg
    • Vištienos filė: 500 g
    • Pienas: 250 ml
    • Kiaušiniai: 2 vnt.
    • Svogūnai: 1 vnt.
    • Druska: pagal skonį
    • Juodieji pipirai: pagal skonį
    • Augalinis aliejus: 1 valgomasis šaukštas 

    Recepto paruošimas

  1. 1. Bulves nulupkite ir sutarkuokite smulkia tarka.
  2. 2. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
  3. 3. Vištienos filė supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  4. 4. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir apkepkite svogūną, kol jis taps auksinės spalvos.
  5. 5. Į tarkuotas bulves įmaišykite apkepintą svogūną, įmuškite kiaušinius, supilkite karštą pieną, pagardinkite druska ir pipirais.
  6. 6. Gerai išmaišykite masę, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
  7. 7. Silikoninę kepimo formą ištepkite aliejumi ir į ją supilkite pusę bulvių masės.
  8. 8. Ant viršaus tolygiai paskirstykite vištienos gabalėlius.
  9. 9. Užpilkite likusią bulvių masę, išlyginkite paviršių.
  10. 10. Įkaitinkite karšto oro gruzdintuvę iki 180°C temperatūros.
  11. 11. Įdėkite kepimo formą į gruzdintuvę ir kepkite apie 40-50 minučių, kol kugelis taps auksinės spalvos ir iškeps viduje.
  12. 12. Išimkite kugelį iš gruzdintuvės, leiskite jam šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite porcijomis ir patiekite.
  13. 13. Santrauka: Purus kugelis su vištiena, keptas karšto oro gruzdintuvėje, yra puikus tradicinio lietuviško patiekalo ir šiuolaikinės technologijos derinys. Šis receptas leidžia mėgautis mėgstamu skoniu, sumažinant riebalų kiekį ir sutrumpinant gaminimo laiką. Eksperimentuokite su ingredientų alternatyvomis ir prieskoniais, kad sukurtumėte savo tobulą kugelio versiją.
Cepelinai su kepenėlėmis ir spirgučių padažu
(1)